ÖGONMOTTAGNING

Här undersöker vi hundar och katter med ögonproblem och utför ögonlysningar. Ögonlysning görs för att hitta ärftliga ögonsjukdomar på hund och katt. Se under ögonsjukdomar vilka de vanligaste ärftliga ögonsjukdomarna är.

Auktoriserad ögonlysare är av Svenska Kennelklubben godkända veterinärer med särskild utbildning och examen i ärftliga ögonsjukdomar.

Undersökningen innebär att man tittar på ögonlock, ögats främre delar samt lins och näthinna och skriver ett ögonlysningsintyg. Intyget skickas in till Kennelklubben för central registrering.

Du bör komma cirka 30 minuter innan bokad tid för att vi ska titta på din hund innan vi ger pupillvidgande droppar. Ögonlysningen görs sedan efter ungefär 20 minuter och under väntetiden får du fylla i din hunds ögonlysningsintyg.

Det finns också gentester för vissa ärftliga ögonsjukdomar. Dessa är ett bra komplement till ögonlysning. För att gentesten ska godkännas av Kennelklubben ska provet tas på veterinärklinik samtidigt som man kontrollerar hundens ID-nummer. Provet tas ifrån slemhinnan eller också tas ett blodprov. Kontroller med rasklubben vad som gäller för din hund.

Vi kan också göra ögonoperationer på operationsavdelningen där vi har ett operationsmikroskop så att man kan operera under förstoring.