LÄMNA ALDRIG HUNDEN I BILEN

Ibland måste man ta med sig hunden i bilen, och det är inga problem. Men låt den inte stanna där när ni har kommit fram. Av flera anledningar är en stängd bil ingen bra plats för hundar. Bilarna blir snabbt varma och hundar svettas inte på samma sätt som oss människor. Istället försöker de kyla ner sig genom att hässja (flåsa). När de börjar söka skugga och hässja kraftigt i en bil får de problem att syresätta sina kroppar och förlorar mycket vätska. De hinner inte kompensera i takt med att omgivningen blir varmare och kroppstemperaturen stiger. Det dröjer inte länge innan hunden blir medvetslös och kanske till och med dör av värmeslag.

Kort sagt ska du aldrig lämna kvar hunden i bilen, för 20-50 minuter i en varm bil kan räcka för att hunden ska dö. När du ser en flåsande hund som sitter instängd i en bil, och inte har kontakt med ägaren, ska du ringa polisen på 11414. Så fort som möjligt ska överhettade hundar komma till skugga, få frisk luft och komma till veterinär.

Värmeslag

Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar. Många hundar som drabbats av värmeslag är i behov av sjukhusvård under flera dagar men det hjälper inte alltid för att rädda hunden. Om hundägaren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Symtom på värmeslag
Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. Den kan även dregla, kräkas och ha diarré.

Handla snabbt vid värmeslag
Ta ut hunden ur bilen, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet. Använd absolut inte is för att kyla hunden. Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning. Behandlingen fortsätter för att få ner kroppstemperaturen till ungefär 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Tips på hur du förebygger värmeslag:

Ha alltid med vatten till hunden.
Raka ner hundens päls under de varma månaderna
Ta det extra lugnt varma dagar
Undvik träning när det är för varmt.
Lämna ALDRIG hunden i en stängd bil på sommaren, inte ens om det är molnigt.