TÄNDER

Valpens/kattungens tänder

Hundar och katter har precis som människor mjölktänder när de är små.
Hundvalpen har 28 mjölktänder och kattungen har 26 mjölktänder.
Lär hundvalpen eller kattungen redan när de är små, att bli inspekterad i munnen och börja borsta tänderna. I början är det inte så noga, utan lek med djuret och belöna mycket. Det är viktigt att tidigt inspektera djurets mun för att se om det blir skador eller om något fastnar mellan tänderna.

Valpar byter tänder vid 5-6 månaders ålder. Små raser kan ibland byta något senare. Kattungar byter tänder vid ungefär samma ålder som hundvalpar.

Permanenta tänder

Den vuxna hunden har 42 permanenta tänder och den vuxna katten har 30 stycken.
Fortsätt att inspektera hundens/kattens tänder.
Lyft upp överläppen, tänderna skall vara vita och tandköttet lätt rosa, tandköttet skall sitta fast mot tanden. Rodnad eller svullet tandkött och tänder med beläggning tyder på inflammation och tandsten. Pigmentfläckar (svarta fläckar) är oftast normalt i munnen.

Tandborstning

Många hundar och katter får plack och tandsten. Ofta får små hundraser mer tandsten än större raser, med vissa undantag. Vilken katt som får tandsten är svårare att förutse. Men äldre djur får mer tandsten än yngre. Det bästa är att börja borsta tänderna redan när hunden eller katten är ung och att göra en daglig borstning.
Om du märker att ditt djur får plack måste du börja borsta tänderna direkt. Bäst är dock att ha för vana att borsta varje dag innan plack uppkommer. Men det är aldrig för sent att börja borsta hundens/kattens tänder.

Använd en mjuk tandborste. De som brukar fungera bäst är tandborstar för mycket små barn. Till katt kan en tandborste för tandställningar och liknande användas.
Tandkräm är bra, men inte nödvändig. Speciell tandkräm för djur måste användas eftersom djur inte tål fluor.
För den som blivit mer van att borsta hundens tänder är en dubbeltandborste bra att använda. Den borstar tänderna på båda sidorna samtidigt.

Katter och små hundar är lättast att sätta i ditt knä vid borstning, medan större hundar sätts mellan knäna med bakdelen mot dig. Borsta på samma sätt som när du borstar dina egna tänder.

Om det är svårt att borsta tänderna på djuret kan du använda lite gasbinda eller en bit handduk på fingret.

Speciella foder, tuggben och liknande kan minska bildandet av tandsten, men INGET kan ersätta tandborstningen.