FUKTEKSEM

Kallas också våteksem.

Det yttrar sig oftast som vätskande sår på ett begränsat område, exempelvis på kind, hals, rygg, ländrygg eller utsida bakben.  Ibland är de på andra ställen, som vid svansrot, insida ljumske eller armhåla.
Fukteksem drabbar framförallt hundar som har tät päls och badar mycket men kan även drabba hundar som har allergier, vid långvarig fuktig och varm väderlek.
Det brukar göra ONT att ha ett fukteksem på grund av att yttersta hudlagret är borta och såret är infekterat och svullet.

1. Klipp rent runt såret

2. Gör rent med riklig mängd ljummet vatten och lite pH-neutral tvål utan parfym. Skölj rikligt! Använd gärna duschsmunstycket och spola rikligt! 

3. Använd en tvättsvamp/-lapp och gnugga in vatten och tvål med det; det gör mindre ont än att badda på området!  Detta pga att nervändarna för smärta ligger ytligare än nervändarna för klåda -> om man tar i lite grann med tvättsvamp så brukar de tillåta rengöring.

4. Notera om det finns röda utslag runt sårområdet -> i så fall är det en djupare hudinfektion och veterinär behöver konsulteras!

5. Kontakta veterinär/veterinärklinik och boka besök för undersökning och behandlingsstrategi.

Med vänlig hälsning
Aros VeterinärCentrum