ÅKSJUKA

Både hundar och katter kan drabbas av åksjuka när de reser. Illamående uppstår främst vid bilåkning men det kan även uppkomma i samband med tåg- eller båtresor. Om du vänjer ditt djur vid bilåkning i tidig ålder brukar åksjuka inte vara något problem. Det bästa sättet att vänja djuren vid att åka bil är att ta korta turer redan när de är unga. Det är även bra att träna valpen/kattungen vid att vara i bilen även när den står stilla. Lek med den och belöna den så att bilen upplevs som något roligt.

En del djur kan inte vänja sig vid bilåkandet och blir tyvärr alltid åksjuka vid bilfärd. Då är det viktigt att ditt djur har druckit ordentligt före bilresan, att det har fått äta ordentligt kvällen innan och att de inte äter någonting, alternativt endast mycket små portioner under timmarna före resan.

Behandling mot åksjuka

Rasta alltid hunden före resan.

Att låta hunden fasta är ett sätt att få den att må mindre illa under bilresan.

DAP är ett hjälpmedel för att reducera hundens stressnivå. Sprayen utnyttjar hundens egna dofter och har därför samma effekt som tikens lugnande feromoner. Spraya DAP i bilen innan resan.

Zylkène kan ha en rogivande och avslappnande effekt. Zylkéne framställs ur komjölk.

Det är viktigt att hunden åker säkert i bilen. Har du en kombi, är en krocksäker hundbur ett bra alternativ. Har du inte utrymme för en bur eller om hunden blir orolig i buren, kan en bilsele för hund vara ett bra alternativ.

Det finns receptbelagt läkemedel mot åksjuka för hund och katt. Dock finns även receptfria preparat som du i första hand kan prova. Diskutera preparat och doser med oss. Vi kan bara lämna ut medicin till hundar som vi träffat. Om ni inte varit hos oss nyligen, behöver ni boka ett besök.